Direct handelen? Dit zijn onze top broker keuzes
Onze score
76% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.

De oorsprong van CFD's

Wat is een CFD? Om die vraag te beantwoorden gaan we even terug naar het ontstaan van dit financiële middel. In het Verenigd Koninkrijk werd al enkele jaren een wet aangehouden waarmee de belasting op beleggingen werd geregeld. Zo moest je bij een wisseling van aandelen een bepaald bedrag betalen. Om deze wet op een of andere manier te omzeilen, bedachten een paar handelaren uit Londen rond 1990 het principe van CFD. Met een CFD handel je namelijk niet in aandelen, maar ben je alleen bezig met de waardeverandering ervan. Doordat je dus geen aandelen wisselt, hoefde je toen ook geen belasting te betalen. Je begrijpt dan ook wel waarom CFD handelen steeds populairder werd. De betekenis van CFD is sindsdien hetzelfde gebleven, maar de manier waarom er gehandeld wordt is nu wel anders, aangezien het internet is opgekomen.

De betekenis van CFD

CFD staat dus voor 'Contract For Difference' en is een fenomeen dat steeds bekender wordt als beleggingsproduct. Het handelen met CFD's is mogelijk via diverse online brokers die te vinden zijn in ons broker overzicht. Jij als koper gaat via een online broker long of short op een aandeel. Long staat voor een stijgende waardeverandering en short voor een dalende waardeverandering. Ga jij voor long en stijgt de aandeelwaarde? Dan betaalt de verkoper (de broker) jou een bepaald bedrag wat berekend wordt aan de hand van verschillende factoren. CFD handelen is ideaal als je op met een klein bedrag rendement wil kunnen behalen (Natuurlijk is er altijd de kans dat je je inleg kwijt raakt). Je wordt geen eigenaar van aandelen en kan zelf bepalen wanneer je de overeenkomst wilt beëindigen. De betekenis van CFD zegt het al, je handelt alleen in het verschil van de waarde. 

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Een groot aanbod aan verschillende brokers De beste broker vinden die bij uw wensen past Naar vergelijker

Veel gestelde vragen

Wat is de betekenis van CFD?

Een CFD, of Contract For Difference, is een financieel instrument dat beleggers de mogelijkheid biedt om te speculeren op de koersbewegingen van verschillende activa, zoals aandelen, indices, valuta's en grondstoffen, zonder daadwerkelijk de onderliggende activa te kopen of verkopen.

Hoe is CFD ontstaan?

CFD's zijn ontstaan in de jaren 1990 in het Verenigd Koninkrijk en werden oorspronkelijk gebruikt door institutionele beleggers als een instrument om aandelen te hedgen. Ze werden later populair onder retailbeleggers vanwege de flexibiliteit waarmee men kan handelen en profiteren van zowel stijgende als dalende markten.

Hoe verschilt CFD trading van traditioneel beleggen in aandelen?

In tegenstelling tot traditioneel beleggen in aandelen, waarbij je de aandelen daadwerkelijk bezit, geeft CFD trading je de mogelijkheid om te speculeren op de koersbewegingen van aandelen zonder deze fysiek te bezitten. Dit maakt het mogelijk om zowel van koersstijgingen als van koersdalingen te profiteren.

Wat zijn de voordelen en risico's van CFD-handel?

Voordelen van CFD-handel zijn onder andere de mogelijkheid om met een relatief klein kapitaal grote posities in te nemen, toegang tot een breed scala aan markten en activa, hefboomwerking, lage transactiekosten en flexibiliteit in handelsstrategieën. De risico's omvatten onder andere hefboomwerking die zowel winsten als verliezen vergroot, de mogelijkheid om meer te verliezen dan je initiële inleg en het risico van marktvolatiliteit.

Hoe kan ik beginnen met CFD-handel?

Om te beginnen met CFD-handel dien je een betrouwbare CFD-broker te selecteren, een handelsrekening te openen, de vereiste documenten in te dienen, geld op je rekening te storten en een handelsplatform te kiezen. Vervolgens kun je de gewenste markten en activa selecteren om in te handelen en je handelsstrategie uitvoeren.

Hoe kan ik de juiste CFD-broker kiezen?

Bij het kiezen van een CFD-broker is het belangrijk om te letten op factoren zoals betrouwbaarheid, regelgeving, beschikbare markten en activa, transactiekosten, handelsplatform, klantenservice en educatie. Het vergelijken van verschillende brokers en het lezen van beoordelingen op onze website kan helpen om de juiste keuze te maken.

Wat zijn de kosten die gepaard gaan met CFD-handel?

Kosten bij CFD-handel omvatten transactiekosten (spread en commissies), financieringskosten bij het aanhouden van posities, overnight kosten, inactiviteitskosten en eventuele andere kosten die door de broker in rekening worden gebracht. Het is belangrijk om deze kosten te begrijpen en ze mee te nemen in je handelsstrategie.

Wat zijn de verschillende CFD-markten waarop ik kan handelen?

CFD-handel geeft toegang tot een breed scala aan markten, waaronder aandelen, indices, valuta's, grondstoffen en cryptocurrencies. Dit biedt beleggers de mogelijkheid om te handelen in verschillende activa en markten volgens hun individuele voorkeuren en beleggingsstrategieën.

Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. CFD's zijn complexe financiele instrumenten en brengen een hoog risico met zich mee om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. Tussen 74-89% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD's. U moet voor u zelf uitmaken of u begrijpt hoe CFD's werken en of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen.