Wat zijn ETP's?

Exchange Traded Products (ETP's) zijn beleggingsproducten die net als aandelen verhandeld worden op de beurs. Deze producten kunnen vergeleken worden met beleggingsfondsen, omdat ze bestaan uit kleine mandjes, ook wel creation units genoemd, van verschillende aandelen, obligaties en andere activa of effecten. Hierdoor volgen ETP's deze onderliggende producten. Vaak volgen ETP's specifieke indices, valuta, cryptocurrencies, grondstoffen of obligaties.

ETP's worden vaak gezien als relatief veilige investeringen, omdat de aankoop van slechts één ETP de portefeuille van een belegger kan diversifiëren. Een ETP kan immers bestaan uit alle aandelen uit een index of verschillende soorten vreemde valuta. Bovendien is het beleggen in ETP's simpel, omdat ETP's meestal passief onderhouden worden.

ETP's worden vrij verhandeld op de beurs en kunnen net als aandelen gekocht en verkocht worden. De prijzen van ETP's dalen en stijgen gelijk aan de prijsschommelingen van de onderliggende producten. Het handelen in ETP's is voor beleggers mogelijk via een broker.

Wat zijn ETF's?

ETP's kunnen onderverdeeld worden in ETN's en ETF's. ETF's, ofwel Exchange Traded Funds, zijn de meest voorkomende ETP's. Deze beleggingsproducten volgen een collectie aan beursgenoteerde activa of effecten. U kunt hierbij denken aan grondstoffen, crypto, valuta en aandelen en obligaties binnen een beursgenoteerde index of sector. Met een ETF legt u claim op een deel van het onderliggende product, bijvoorbeeld een deel van een beursgenoteerde index zoals de S&P 500. U kunt uw ETF's net als aandelen verhandelen op de beurs via een broker. U kunt kiezen uit verscheidene soorten ETF's, waarbij de kosten en spreiding uiteenlopen:

Index ETF's

Index ETF's zijn populair onder zowel beginnende als ervaren beleggers. Deze ETF's volgen een bepaalde index, bijvoorbeeld de AEX, doordat een index ETF is opgebouwd uit alle aandelen uit de index waarbij de aantallen van elk aandeel overeenkomt met de verhoudingen binnen de index. De prestaties van index ETF's zullen over het algemeen dus overeenkomen met de prestaties van de onderliggende index. Echter is het wel belangrijk dat u rekening houdt met een kleine foutmarge, daar het onmogelijk is voor ETF's om een index geheel nauwkeurig te volgen.

Obligatie ETF's

Obligatie ETF's zijn opgebouwd uit meerdere obligaties, welke meestal afkomstig zijn van overheden, bedrijven of gemeenten. Met obligatie ETF's bestaat het risico dat de oorspronkelijke investering niet terugbetaald zal worden. De winst op dit type ETF is uiteenlopend.

Valuta ETF's

Valuta ETF's, ook wel currency ETF's genoemd, bestaan uit een collectie van één of meer vreemde valuta. U kunt met valuta ETF's dus speculeren op de wisselkoersen van deze valuta tegen een relatief kleine investering. Ook deze ETF's worden op de beurs verhandeld.

Commodity ETF's

Commodity ETF's bieden de mogelijkheid om te beleggen in grondstoffen, zoals metalen en olie. Deze ETF's zijn voordelig voor beleggers die geïnteresseerd zijn in grondstoffen, omdat het handelen in fysieke grondstoffen vaak ontoegankelijk is voor particuliere beleggers. Door de prestaties van bepaalde grondstoffen te volgen middels een commodity ETF, kunt u eenvoudig de voordelen genieten van deze beperkt toegankelijke markt.

Crypto ETF's

Crypto ETF's bestaan uit één of meerdere cryptocurrencies. Deze ETF's volgen de prijsschommelingen van deze cryptocurrencies waarbij de waarde van de ETF afhankelijk is van de waarde van de cryptomunten waaruit de ETF is opgebouwd.

Verschil tussen ETF's en ETN's

Het tweede soort ETP's is Exchange Traded Notes, ofwel ETN's. ETN's worden gezien als een kruising tussen ETF's en obligaties en zijn vaak risicovoller dan ETF's. ETN's volgen namelijk tevens een onderliggend product, maar dit onderliggende product is ongedekt. Ook ETN's kunnen bepaalde markten, indices, sectoren en grondstoffen volgen, maar de onderliggende producten hoeven niet van tevoren gekocht te worden. In plaats daarvan geldt er een looptijd waarna de belofte geldt dat de kosten van de onderliggende producten gedekt zullen worden.

In tegenstelling tot obligaties vindt de uitbetaling pas na het einde van de looptijd plaats zonder tussentijdse afbetalingen of rente-uitbetalingen. Tot het einde van de looptijd kunnen ETN's gelijk aan ETF's verhandeld worden op de beurs. De prijzen van ETN's fluctueren net als de prijzen van aandelen.

Wat zijn CFD's?

Contracts For Difference (CFD's) kunnen in sommige opzichten vergeleken worden met ETP's. Deze beleggingsproducten zijn gebaseerd op een contract tussen de verkoper en de koper waarin bepaald wordt dat de koper van de CFD aan het einde van het looptijd van het contract de spread van een onderliggende investering moet vergoeden. Via CFD's kunt u dus speculeren op het toekomstige verloop van een bepaald beleggingsproduct, waarbij u winst kunt boeken door een long positie of een short positie in te nemen.

CFD's bieden u de mogelijkheid om in dezelfde soorten beleggingsproducten te investeren als ETP's. U kunt dus denken aan aandelen, grondstoffen en valuta. Echter zijn CFD's, net als sommige typen ETP's, derivaten. Dit betekent dat u de onderliggende producten niet bezit. Met een CFD volgt u enkel de onderliggende producten, wat u in staat stelt om zowel long als short te gaan. Aan het einde van de looptijd van het contract maakt u winst of verlies op de spread tussen het initiële aankoopbedrag en het verkoopbedrag. De hoogte van de spread is onbegrensd, waardoor u zowel hoge winsten als hoge verliezen kunt boeken.

ETP's als alternatief voor CFD's

Zowel ETP's als CFD's volgen dus onderliggende activa of effecten, maar deze beleggingsproducten verschillen verder in belangrijke opzichten van elkaar:

  • CFD's zijn over het algemeen risicovoller dan ETP's, omdat de verliezen die u kunt leiden geheel afhankelijk zijn van de spread na een bepaalde tijd en daardoor hoger kunnen zijn dan uw initiële inleg.
  • CFD's maken gebruik van een hefboomwerking, waardoor u slechts een deel van het aankoopbedrag zelf hoeft in te leggen. Hierdoor kunt u met een relatief lage investering hoge winsten boeken, maar loopt u ook een groter risico op hoge verliezen. Sommige ETF's, Leveraged ETF's genoemd, werken ook aan de hand van een hefboomwerking, maar deze hefboomwerking is vaak beperkter dan die van CFD's.
  • Bij de meeste ETP's bezit u een deel van het onderliggende product. CFD's zijn altijd derivaten waarbij u het onderliggende product niet bezit.
  • ETP's zijn toegankelijker dan CFD's, omdat de meeste brokers de mogelijkheid bieden om te beleggen in ETP's. Er zijn echter ook Nederlandse brokers die het handelen in CFD's aanbieden.

ETP brokers

Als u wilt beginnen met beleggen in ETP's, kunt u kiezen uit een aantal betrouwbare online brokers die actief zijn in Nederland:

Scalable Capital

Scalable Capital is een Duitse broker die sinds 2014 actief is. Deze broker heeft een vertrouwde naam opgebouwd in verscheidene landen, waaronder Spanje, Frankrijk en Italië. Bovendien is Scalable met haar ruim 600.000 klanten en meer dan 10 miljard euro in activa in beheer zeker geen kleine speler. Wij raden Scalable aan omdat deze broker gespecialiseerd is in ETF's. Zo kunt u geheel gratis beleggen in ruim 750 ETF's, waaronder talloze crypto ETF's. En met de betaalde accounts van Scalable heeft u toegang tot nog veel meer verschillende ETF's. Vanaf een investering van slecht €1 kunt u al starten met beleggen in ETF's en ETF spaarplannen.

Scaleble.Capital

FXFlat

Ook FXFlat is een ervaren Duitse broker welke in verschillende landen actief  is. FXFlat is algemener in haar aanbod dan Scalable, waardoor u ook direct in aandelen, futures, obligaties, opties en valuta kunt handelen. Tevens biedt FXFlat u de mogelijkheid om te handelen in ETF's en zelfs in CFD's. U kunt in al deze producten handelen vanaf één account. Dit maakt FXFlat vooral aantrekkelijk voor beleggers die in verscheidene producten willen beleggen.

BUX Zero

BUX ZERO onderscheidt zich door het aanbieden van ETF's tegen voordelige commissies. Deze broker legt de focus op crypto ETF's waarbij u een commissie per order van slechts 0,5% betaalt. En als u investeert in BUX tokens, kunt u zelfs de mogelijkheid ontgrendelen om geheel commissievrij te handelen. Ofschoon het aanbod van BUX kleiner is dan van vele andere brokers als het op ETF's aankomt, biedt deze broker wel de mogelijkheid om te beleggen in verschillende ETF's, ETF spaarplannen en ETF fracties.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Een groot aanbod aan verschillende brokers De beste broker vinden die bij uw wensen past Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. CFD's zijn complexe financiele instrumenten en brengen een hoog risico met zich mee om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. Tussen 74-89% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD's. U moet voor u zelf uitmaken of u begrijpt hoe CFD's werken en of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen.