De verschillen tussen CFD's en aandelen

Aangezien er meerdere verschillen zijn tussen aandelen en CFD's, zullen we ze een voor een bespreken.

Het product

Een van de grootste verschillen tussen CFD's en aandelen is dat je bij aandelen daadwerkelijk eigenaar wordt van het goed. Hiervoor moet je dan wel de volle prijs betalen, want bij beleggen in aandelen kan je geen gebruik maken van hefbomen. Daarbij verschillen CFD's en aandelen in het aanbod van de producten. Bij CFD's kan je bijvoorbeeld handelen in meerdere producten, zoals grondstoffen, valuta's en aandelen. Dit kan bij beleggen in aandelen niet. Wel kunnen aandelen je extra's geven zoals stemrecht, wat je vaak niet krijgt bij CFD's.

De beleggingstermijn

Een ander groot verschil tussen aandelen en CFD's is dat je bij aandelen echt voor de lange termijn gaat, terwijl je bij CFD's vaak voor (hele) korte termijnen belegt, waardoor het in feite echt handelen wordt. Dit is natuurlijk geen verrassing. Door de hefboom kan je namelijk al binnen een aantal minuten een groot verschil in je aan en potentiële verkoop prijs krijgen, maar hou er rekening mee dat dat je ook je investering kunt verliezen. Het kan natuurlijk positief en negatief uitvallen, waardoor het risico hoger is en er dus ook een grote kans is dat je verlies maakt(!). Aandelen vergen veel tijd en een stijgende koers om winstgevend te zijn. Daarnaast kan je bij aandelen alleen beleggen als de beurzen open zijn. Bij CFD's zijn er zelfs markten die 24 uur per dag open zijn.

Manier van beleggen

Bij CFD's kan je long of short gaan, en zo inspelen op stijgende of dalende koersen. Hierbij handel je indien gewenst met een hefboom, waardoor je sneller resultaten kunt zien van je handelsactiviteiten, maar het kan ook je verliezen vermenigvuldigen. Bij beleggen in aandelen ga je enkel voor stijgende koersen, aangezien je aandeel anders minder geld waard wordt. Het voordeel hiervan is dat als je verlies maakt, je verlies maximaal je investering kan omvatten. Bij CFD's kan het verlies groter worden dan de inleg.

CFD's en aandelen: de conclusie

Zoals je hebt gelezen verschillen aandelen en CFD's vrij veel van elkaar. Beiden kennen hun voor-en nadelen. Mocht je iemand zijn die een passief inkomen wilt ontwikkelen zonder er dagelijks naar om te kijken, dan zal beleggen in aandelen waarschijnlijk meer bij je passen. Heb je de tijd om continu de markten in de gaten te houden en wil je snel resultaat zien waarbij je rekening houdt met het risico, dan raden wij je CFD's aan. Houd wel bij beide beleggingsmethodes in gedachten dat je verantwoord te werk moet gaan en alleen met geld gaat werken dat je kan missen.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Een groot aanbod aan verschillende brokers De beste broker vinden die bij uw wensen past Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. CFD's zijn complexe financiele instrumenten en brengen een hoog risico met zich mee om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. Tussen 74-89% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD's. U moet voor u zelf uitmaken of u begrijpt hoe CFD's werken en of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen.