Wat is LEVERAGE en MARGIN?

Bij CFD trading zijn twee termen onmisbaar: 'leverage' en 'margin'. Deze concepten zijn de bouwstenen voor handelaren om potentiële winsten te vergroten, maar ze verhogen ook het risiconiveau. Leverage staat in de financiële wereld ook wel bekend als hefboomwerking. Het is een krachtig hulpmiddel waarmee u uw investeringscapaciteit kunt vergroten. Aan de andere kant is margin, of marge, het bedrag dat nodig is om een handelspositie te openen en te onderhouden.

We zullen hier deze twee termen uitleggen en u laten zien hoe ze samenwerken binnen de CFD-handel. Bent u nieuw in de wereld van CFD’s, raden wij aan eerst onze introductiepagina over hoe werkt CFD trading te lezen.

Wat is leverage?

Leverage, ofwel hefboomwerking, is een techniek die handelaren de mogelijkheid biedt om met een relatief kleine inleg een grote handelspositie te openen. Stel, u wilt €10.000 investeren in een asset, maar u heeft slechts €1.000 beschikbaar. Met een leverage van 10:1 kunt u voor €10.000 aan assets verhandelen, terwijl u slechts €1.000 inlegt. U 'leent' als het ware het overige bedrag van uw broker.

Deze hefboom kan zowel uw winsten als verliezen vergroten. Als de waarde van uw asset stijgt, zal het rendement op uw eigen inleg aanzienlijk hoger zijn dan bij een traditionele investering zonder hefboom. Maar als de waarde daalt, kunt u ook snel uw inleg verliezen. Het voorzichtig hanteren van leverage is dus belangrijk, en kennis over risicomanagement is hierbij onontbeerlijk.

Wat is margin?

Margin is het bedrag dat nodig is om een leveraged positie te openen en te houden binnen de CFD trading. Het is in wezen een reservering die ervoor zorgt dat u voldoende kapitaal heeft om de verliezen te kunnen dekken. Er zijn twee soorten margin waar u rekening mee moet houden: de 'initial margin' en de 'maintenance margin'.

De initial margin is het oorspronkelijke bedrag dat nodig is om een nieuwe handelspositie te openen. De maintenance margin is het bedrag dat nodig is om open posities op de markt te behouden en ervoor te zorgen dat deze niet gesloten worden. Als uw posities in waarde dalen en uw kapitaal daalt onder het maintenance margin niveau, dan zult u een 'margin call' krijgen. Dit is een waarschuwing van uw broker dat u ofwel uw positie moet sluiten of extra geld moet storten om de open posities in stand te houden.

Van belang is het kennen van de risico's van margin-handel en het implementeren van goede handelsstrategieën om potentiële verliezen te beperken. Mocht u meer willen leren over hoe u kunt beginnen met CFD's en de bijbehorende strategieën, lees dan over beginnen met CFD handelen.

De symbiose van leverage en margin

Leverage en Margin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kunt het zien als twee zijden van dezelfde munt. Als je handelt met leverage, maak je rendement - of verlies – gebaseerd op een investeringswaarde die groter is dan je eigenlijke inleg. Margin daarentegen, verzekert je broker dat je voldoende geld ter beschikking heeft om mogelijke verliezen te dekken.

Om een belegging aan te gaan met CFD's, heb je een bepaald margin percentage nodig van de totale waarde van de positie die je wilt innemen. Dit heet de initial margin. Dit heeft directe invloed op de leverage: hoe hoger de initial margin, hoe lager de leverage die je kunt toepassen.

Als je belegging tegen de verwachting in presteert, kan het zo zijn dat je eigen geld snel op raakt. In zo’n geval zou je een margin call krijgen. Een margin call is een waarschuwing dat je rekening saldo onder de maintenance margin is gekomen. Dit is het minimale bedrag dat je in je rekening moet hebben om je openstaande posities te kunnen openhouden. In dat geval zul je geld moeten storten op je rekening of je posities moeten sluiten.

Risico's van Leverage en Margin

Het handelen met leverage en margin brengt een aanzienlijk risico met zich mee. Dit wordt duidelijk in het feit dat je meer kunt verliezen dan je initiële inleg. Sterker nog, in sommige gevallen kun je zelfs schulden opbouwen als de markt niet in je voordeel beweegt. Dit is waarom het zo belangrijk is om een doordacht risicomanagementplan te hebben.

Om dit risico te beperken, kan het nuttig zijn om stop-loss orders te gebruiken. Dit zijn automatische orders die je posities sluiten zodra ze een bepaalde prijs bereiken. Dit kan helpen verliezen te beperken en ervoor te zorgen dat je niet meer verliest dan wat je in kunt zetten.

In aanvulling hierop kan het ook nuttig zijn om je posities regelmatig te controleren en te herzien. Dit zorgt ervoor dat je altijd een goed beeld van je potentiële risico’s hebt.

Begrijp de werking van CFD’s goed!

Leverage en margin trading, hoewel potentieel winstgevend, zijn complexe instrumenten met een hoog risico. Het is vooral belangrijk voor beleggers om de werking van deze instrumenten te begrijpen, alsook de risico’s die eraan verbonden zijn.

Door een goed begrip van de instrumenten die je gebruikt en verantwoordelijk om te gaan met je trading strategieën, kun je potentiële verliezen minimaliseren en je kans op succes vergroten. CFDOnline.nl biedt talrijke bronnen en hulpmiddelen om je hierbij te helpen. Bezoek onze gids voor beginners om meer te leren. CFD Online raad je aan altijd je huiswerk te doen en de van toepassing zijnde risicomanagement strategieën te leren voordat u begint met het handelen in CFD's met leverage en margin. Beleg enkel geld dat je je kunt veroorloven te verliezen.


<< Terug naar Blogoverzicht
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. CFD's zijn complexe financiele instrumenten en brengen een hoog risico met zich mee om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. Tussen 74-89% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD's. U moet voor u zelf uitmaken of u begrijpt hoe CFD's werken en of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen.