CFD-handel in opkomende markten: Kansen en risico's

Opkomende markten zijn landen met een snelgroeiende economie en een toenemende rol in de wereldeconomie. Deze markten bieden beleggers unieke kansen om te profiteren van hun groei, maar brengen ook uitdagingen en risico's met zich mee. CFD Online onderzoekt de mogelijkheden en uitdagingen van het handelen in CFD's op opkomende markten, zoals de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) en andere opkomende economieën.

Kansen in opkomende markten

 1. Snelle economische groei: Opkomende markten hebben doorgaans een hoger groeipotentieel dan ontwikkelde markten, omdat ze zich in een eerder stadium van economische ontwikkeling bevinden. Dit betekent dat bedrijven in deze landen sneller kunnen groeien en beleggers hogere rendementen kunnen bieden.
 2. Diversificatie: Beleggen in opkomende markten kan helpen om het risico van een beleggingsportefeuille te spreiden. Dit komt omdat deze markten vaak minder gecorreleerd zijn met ontwikkelde markten, wat betekent dat ze niet noodzakelijkerwijs dezelfde markttrends volgen.
 3. Toegang tot nieuwe sectoren en industrieën: Opkomende markten bieden beleggers de kans om te investeren in sectoren en industrieën die mogelijk niet zo prominent aanwezig zijn in ontwikkelde markten. Dit kan beleggers helpen om te profiteren van trends zoals de groei van de middenklasse, de toenemende vraag naar infrastructuur en de groei van technologiebedrijven in opkomende economieën.
 4. Valuta-appreciatie: Beleggen in opkomende markten kan beleggers blootstellen aan valuta-appreciatie, wat kan leiden tot hogere rendementen. Wanneer de valuta van een opkomende markt in waarde stijgt ten opzichte van de valuta van de belegger, kan dit leiden tot hogere rendementen op hun investeringen in die markt.

Risico's en uitdagingen in opkomende markten

 1. Politieke en economische instabiliteit: Opkomende markten kunnen vatbaar zijn voor politieke en economische instabiliteit, wat kan leiden tot marktvolatiliteit en onzekerheid voor beleggers. Dit kan variëren van politieke onrust en beleidswijzigingen tot economische crises en hoge inflatie.
 2. Liquideitsrisico: De liquiditeit in opkomende markten kan lager zijn dan in ontwikkelde markten, wat betekent dat het moeilijker kan zijn om posities te openen en te sluiten in CFD's op opkomende marktaandelen. Dit kan leiden tot grotere spreads en hogere handelskosten.
 3. Regelgevingsrisico: Opkomende markten hebben vaak minder ontwikkelde regelgevingskaders en markttoezicht, wat kan leiden tot een hoger risico op marktmanipulatie, fraude en andere onethische praktijken. Dit kan het vertrouwen van beleggers in deze markten ondermijnen en leiden tot grotere risico's voor beleggers.
 4. Valutarisico: Beleggen in opkomende markten brengt valutarisico's met zich mee, aangezien beleggers hun investeringen moeten omzetten in de lokale valuta van de opkomende markt. Dit kan leiden tot wisselkoersschommelingen die het rendement op hun investeringen kunnen beïnvloeden.

Tips voor het handelen in CFD's op opkomende markten

 1. Doe grondig onderzoek: Voordat u begint met het handelen in CFD's op opkomende markten, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de specifieke markt en de bedrijven waarin u wilt beleggen. Dit omvat het begrijpen van de politieke en economische situatie van het land, de belangrijkste industrieën en sectoren, en de risico's die gepaard gaan met beleggen in die markt.
 2. Diversifieer uw portefeuille: Om het risico van beleggen in opkomende markten te beperken, is het belangrijk om uw portefeuille te diversifiëren door te beleggen in verschillende landen, sectoren en bedrijven. Dit kan helpen om het risico van politieke en economische instabiliteit in één specifieke markt te spreiden.
 3. Gebruik risicobeheertools: Bij het handelen in CFD's op opkomende markten is het belangrijk om gebruik te maken van risicobeheertools, zoals stop-loss orders en trailing stops, om uw verliezen te beperken en uw winsten te beschermen.
 4. Wees geduldig en houd een lange termijnvisie: Beleggen in opkomende markten kan volatiel zijn en het is belangrijk om geduldig te zijn en een lange termijnvisie te hanteren. Dit betekent dat u bereid moet zijn om tijdelijke marktschommelingen te doorstaan en te focussen op de langetermijnpotentieel van uw investeringen.

In conclusie bieden opkomende markten beleggers unieke kansen en uitdagingen bij het handelen in CFD's. Door altijd onderzoek te doen, uw portefeuille te diversifiëren en gebruik te maken van risicobeheertools, kunt u profiteren van de groei van deze markten en tegelijkertijd de risico's beperken.


<< Terug naar Blogoverzicht
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. CFD's zijn complexe financiele instrumenten en brengen een hoog risico met zich mee om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. Tussen 74-89% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD's. U moet voor u zelf uitmaken of u begrijpt hoe CFD's werken en of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen.